הכנסת תפעל בחקיקה לשחרור יהונתן פולארד 09.03.04

הצעת חוק המחייבת את הממשלה לפעול לשחרור פולארד הונחה (יום ג') על שולחן הכנסת; את הצעת החוק הגיש ח"כ מיכאל איתן וחתומים עליה שורה של ח"כים נוספים

עודכן: 19:27 09/03/2004 |  רנית נחום-הלוי | ranit@Nfc.co.il

 

 

יו"ר ועדת החוקה, חוק ומשפט של הכנסת ויו"ר שדולת פולארד לשעבר, חבר הכנסת מיכאל איתן (ליכוד), הניח (יום ג', 9.3.04) על שולחן הכנסת הצעת חוק, המחייבת את המדינה לגבש תוכנית פעולה לשם קידום שחרורו של המרגל הישראלי הכלוא בארה"ב, יהונתן פולארד.

 

על הצעת החוק חתומים חברי הכנסת גלעד ארדן, יולי אדלשטיין, אופיר פז-פינס, שאול יהלום, אורי אריאל ואורית נוקד.

 

על-פי הצעת החוק, הממשלה תמנה את אחד מחבריה לרכז את הפעולות למען שחרורו של פולארד. ראש הממשלה ידווח למליאת הכנסת על תוכנית הפעולה בתוך 60 יום מיום היכנסו לתוקף של החוק.

 

הצעת החוק קובעת עוד, כי הממשלה תקיים דיונים בתוכנית הפעולה ובקידומה החל מיום תחילתו של החוק ועד לשחרורו של יהונתן פולארד; השר הממונה ידווח לוועדת חוץ וביטחון של הכנסת, אחת לשלושה חודשים, החל ממועד הדיווח הראשון ועד לשחרור פולארד\ ושגריר ישראל בארה"ב יבקר את פולארד אחת לשישה חודשים.

 

על-פי הצעת החוק, פעולת הממשלה תכלול, בין היתר: פניות לרשויות המוסמכות בארה"ב לשם פתיחה במשא ומתן לשחרור יהונתן פולארד ופעולות שונות המותרות לפי דיני ארה"ב, לשם השפעה על דעת הקהל בארה"ב לשחרורו. כמו כן, מחייבת הצעת החוק הקמת קרן לתמיכה בפעילות למען שחרור פולארד, בסכום של 4.5 מיליון ש"ח לשנה. הקרן תסיים פעולתה ותחדל מלהתקיים עם שחרורו של פולארד.

 

כזכור, פולארד נמק בכלא האמריקני מזה 18 שנה בגין פעילות למען ממשלת ישראל, אולם מעשיו כפי שהם מתוארים במסמכי בית המשפט וכפי שמעידים עליהם חברי קונגרס אמריקנים, לא גרמו לפגיעה בחיי אדם.

 

במהלך משפטו חתם פולארד על עסקת טיעון שערורייתית, הודה בביצוע העבירות ושיתף פעולה עם חוקריו. התביעה התחייבה שלא לדרוש בבית המשפט מאסר עולם, אולם חרף הסכמה זו ולאחר התערבות גורמי ביטחון אמריקנים בהליך המשפטי, הוטל עליו לבסוף עונד של מאסר עולם. בשל ייצוג משפטי לקוי נשללה מפולארד גם זכותו להליכים משפטיים הוגנים, לרבות זכות הערעור על העונש החמור.

 

הכנסת קיבלה במהלך השנים החלטות שונות בעניין כליאת פולארד והפעילות הנדרשת לצורך שחרורו. חברי הכנסת חתמו על עצומות הקוראות לממשלת ישראל וארה"ב לפעול לשחרורו, אולם החלטות ופעולות אלה לא הובילו לתוצאות.

 

בדיון היום בוועדת החוקה, בנושא המגבלות על מרגל האטום מרדכי ואנונו [ראו קישור], העלה יו"ר הוועדה ח"כ מיכאל איתן, את החשיבות בצורך שלא לפגוע בזכויות יסוד ואזרח המתנגשות מול חובת המדינה להגן על עצמה. הדוברים בוועדה הדגישו, כי ישנה חשיבות במקרה זה לא ללמוד ממדינות העולם - וארה"ב בראשה, המחזיקה ישראלי באשמת ריגול.

 

מיקי איתן אמר היום: "שחרורו של יהונתן פולארד לא נראה באופק. הנזק שגרם פולארד הוא קטן פי 100 מהנזק שגרם ואנונו לישראל. ההליכים בהם הורשע [פולארד] לוטים בערפל. היתה עסקת טיעון שהופרכה בבית המשפט והובטח כי הוא לא יראה את אור השמש. כך נוהגת מדינה המהווה דוגמא לדמוקרטיה בקרב מדינות העולם", הוסיף איתן בצער.  

נוצר ביום:  09/03/2004